Meest gestelde vragen
Meest gestelde vragen over ons initiatief: de realisatie van een Pumptrackbaan in de Gemeente Sluis

Wat is een pumptrackbaan?
Een pumptrack is een aaneengesloten circuit van bulten en kombochten die elkaar ritmisch opvolgen. Het succes van pumptracks is te danken aan de combinatie van gebruiksvriendelijkheid, diversiteit en het plezier dat gebruikers op de track beleven. Een pumptrack is geschikt voor alle leeftijden, niveaus en voor alles op wielen zoals (loop)fietsen, skates, steps, rolschaatsen, skateboards en rolstoelen. (Bron: pumptrackinfo.nl)
Wat is het verschil met een skatebaan?
Een skatebaan of skatepark is een locatie met een speciaal daarvoor ingerichte installatie waar men met skateboards en BMX-fietsen gebruik van kan maken. Een skatebaan bestaat uit verschillende skatetoestellen en elementen die gezamenlijk een uitdagend parcours maken. Er worden hoge snelheden gemaakt om zo hoog mogelijk te komen en de mooiste/moeilijkste trick's of stunts uit te voeren. Skaters en skateboarders naar hartenlust nieuwe tricks oefenen zonder dat zij andere verkeersdeelnemers tot last zijn, wat op de openbare weg soms wel het geval is. (Bron: wikipedia)
De nadelen die wij hebben ondervonden tijdens ons onderzoek:
- Skaten is een van de moeilijkste activiteiten om onder de knie te krijgen. Zeker voor beginners, maar ook voor echte waaghalzen is de kans op vallen (en de daarbij horende verwondingen) vrij groot.
- Een skatebaan is minder geschikte voor rolstoelgebruikers en kleine kinderen.
- Een skatebaan is glad bij regen/ vochtig weer en dan niet te gebruiken.
- Een skatebaan geeft geluidsoverlast door de harde klappen op het beton.
Voordelen van een Pumptrackbaan?
- Pumptracks zijn dé hype in de fietswereld! Jaarlijks maken er al veel mensen gebruik van de pumptracks in Nederland en dit aantal groeit iedere dag.
- Ze zijn multifunctioneel. Pumptracks zijn multifunctioneel. Er kan op gereden worden met BMX-fietsen, mountainbikes, skateboards, in-line skates, longboards, (stunt)steps en rolschaatsen. Ook rolstoelers kunnen (onder begeleiding) op een pumptrack. Bijna alles op wielen kan op een pumptrack.
- Pumptracks zijn veilig. Een pumptrack ligt laag bij de grond, heeft geen scherpe randen en is ook bij regen goed te berijden. Zeer veilig dus. Vrijwel alle pumptracks zijn voorzien van een NEN-EN1176 certificaat.
- Geschikt voor alle leeftijden. Pumptracks worden ontworpen zodat deze geschikt zijn voor alle leeftijden. De kleinste kinderen op een loopfiets of step kunnen er dus ook terecht.
- Pumptracks zijn onderhoudsarm. Door de duurzame en slijtvaste materialen waarmee pumptracks gebouwd worden is het onderhoud beperkt tot het maaien van het gras rondom de pumptrack.
- Ze zijn klein én groot te bouwen. Pumptracks zijn er in allerlei maten. Al vanaf 500 m² kan een pumptrack gebouwd worden en daarmee dus vrijwel overal gerealiseerd worden. De gemiddelde pumptrack is ca. 1500 m².
- Sociale functie. Door de brede aantrekkingskracht vormt de track een sociale ontmoetingsplaats waar jongeren en ouderen samen sporten, spelen, de dag doorbrengen, en elkaar stimuleren om te bewegen.
- Ze zijn kostenefficiënt. De initiële investering is relatief laag en de onderhoudskosten zijn zeer beperkt. Hiermee is een pumptrack een slimme keuze in vergelijking met andere sport- en speelfaciliteiten.
- Sporten is gezond. Het rijden op een pumptrack is een flinke workout en het geeft een heerlijk gevoel. Kleine kinderen, tieners en volwassenen genieten dagelijks van pumptracks en worden er blij en gezond van.
- Pumptracks zijn uitdagend. Pumptracks zijn uitdagend voor iedereen. Door slim te ontwerpen zijn pumptracks voor jong en oud, beginners én gevorderden uitdagend.
(Bon: Pumptrackinfo.nl)
Waarom in Nieuwvliet?
Sinds het begin van ons initiatief is de gemeente Sluis betrokken. Onze eerste opdracht was dan ook: zoek een geschikte locatie. Volledig blanco zijn wij hier aan begonnen, en naast gemeente gronden zijn ook een aantal recreatieparken gevraagd naar de opties. Want het is niet de vraag: Waar willen we een pumptrack, maar wat is de meest geschikte locatie? En uiteraard maakt het ons niks uit, het belangrijkste is dat de baan er komt ;)
In overleg met de gemeente Sluis bleken er geen andere locaties beschikbaar of geschikt te zijn, op de recreatieparken was geen ruimte meer en daarmee kwamen we uit op het sportveld in Nieuwvliet.
De Gemeente heeft op 9 november 2022 hun medewerking uitgesproken voor ons burgerinitiatief: het realiseren van een pumptrackbaan in de Gemeente Sluis en de locatie vastgelegd. De Pumptrackbaan komt op het sportveld in Nieuwvliet (naast Pierewiet). Maar waarom daar? Dat is een vraag die we met regelmaat krijgen.
De pumptrackbaan komt op deze plek omdat de locatie:
- de juiste bestemming heeft;
- ruim genoeg is (12.000m2);
- goed te bereiken is;
- de juiste faciliteiten heeft (parkeren, toiletten);
- en zonder vergunningen aan gelegd kan en mag worden.
Waarom zo'n grote baan?
Ons doel is om één grote pumptrackbaan in de Gemeente Sluis te realiseren die groot genoeg, maar ook uitdagend genoeg is. Dit heeft onze voorkeur buitenom meerdere kleine pumptracks te bouwen die het "net niet" zijn zoals wij hebben ontdekt bij onderzoeken in andere gemeenten.
Waarom is de baan zo duur?
The pumpfactory heeft voor ons een fantastisch ontwerp gemaakt. Bij dit ontwerp zijn er 3 gradaties in moeilijkheid. Door de combinatie van lussen is de baan geschikt voor het geven van workshops in meerdere groepen en kunnen gevorderde gebruikers ook tricks doen in de Bowl of tegen de Wallride. Voor ons ontwerp is een bedrag van € 175.000,- nodig. Geld dat we nu op allerlei verschillende manieren proberen binnen te halen.
Waarom is een pumptrackbaan dan zo duur? Onze baan is ruim 2.000m2 groot en heeft een baanlengte van 275m. In het totaal is er zo'n 960m2 asfalt nodig. Deze baan wordt aangelegd door een specialistisch bedrijf en moet voldoen aan allen veiligheidsnormen. Als de baan eenmaal is aangelegd zal deze bijzonder duurzaam zijn. De baan vraagt weinig tot geen onderhoud en kan minimaal 15 jaar blijven liggen en voor vele uren speelplezier zorgen.
Wil je een idee van onze baan? De pumptrackbaan in Schiedam heeft een soortgelijk ontwerp net zoals de baan in Middelkerke die we onlangs hebben bezocht.
Wat is jullie doel?
Een pumptrackbaan zorgt ervoor dat mensen van verschillende leeftijden en uit verschillende culturen op een positieve manier met elkaar in contact komen. Het brengt mensen samen en kinderen spelen weer buiten. Wanneer je een pumptrackbaan bezoekt zullen daar personen uit verschillende lagen met verschillende leeftijden gebruik maken van hetzelfde park.
Wij willen met de realisatie van deze pumptrackbaan een attente en inclusieve plek creëren die voor iedereen toegankelijk is en op deze manier op een positieve manier bijdragen aan de leefbaarheid en sociale samenhang in onze regio.

